Loading...

Dřevo ve stavbě

Dřevo je jeden z nejdokonalejších přírodních materiálů  a  sloužilo člověku od těch dob, co se na Zemi objevil. Znalosti vlastností dřeva jsou pak rozhodujícím předpokladem pro jeho  zpracování  a účelného  využití na vlastní dřevostavby, dřevěné prvky staveb  a  výrobky nábytkářského průmyslu.  Mimo své estetické hodnoty je dřevo materiálem s výbornými mechanickými a fyzikálními vlastnostmi, má však  i velmi dobré  akustické  parametry a tak se  používá i ke zlepšení akustiky v divadlech, kinech a koncertních sálech.

Z ekologického hlediska je pak důležitým aspektem fakt, že  roste v přírodě samo a tak při jeho „výrobě„ není potřeba tolik energie  jako u jiných stavebních materiálů. Z dalších kladných vlastností typických pro dřevo se nesmí opomenout jeho příjemná vůně, nízká tepelná jímavost, schopnost regulace vzdušné vlhkosti a pohlcování škodlivých látek.  Díky novým impregnačním materiálům a nátěrovým hmotám dosahují dřevostavby vysoké životnosti.

Obecně šetří obvodová konstrukce dřevostavby, při stejných tepelně technických vlastnostech, až polovinu tloušťky oproti moderní zděné konstrukci a v důsledku tak může rozdíl u běžného domu činit velikost jedné místnosti o ploše až 12m2 při stejné zastavěné ploše. Další nespornou výhodou je,  že v rámci realizace hrubé stavby není nutný tzv. mokrý proces a dřevostavby tak můžeme realizovat po celý rok, tedy i v zimním období.

Vyšší podíl  přírodních materiálů  má pozitivní vliv na vnitřní prostředí objektů.

Nejčastěji námi používaný konstrukční materiál je  smrk nebo  jedle  z místních zdrojů, což jsou dřeviny, které   se nelépe přizpůsobují povětrnostním podmínkám,  v nichž vyrůstaly. Realizujeme ale i dřevostavby ze severské borovicecedru.

Doporučit stránky

Líbí se vám naše práce? Doporučte nás svým známým nebo svým obchodním partnerům.

Vaše jméno !
E-mail příjemce !

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?

Rychlý kontakt

E-mail:

 

Copyright © 2013  Dřevomont AZ | Created by Webové studio Xlibris.cz | Valid XHTML 1.0! .